Foreningslivet er hjertet i dansk kultur. Det er her, vi skaber fællesskaber, dyrker vores interesser og opbygger relationer på tværs af generationer. Men i dag er det frivillige engagement truet. Ikke af manglende interesse, men af skrankepavernes uendelige Excel-ark og bureaukratiske formler, der sætter en stopper for kreativiteten.
I min tid som aktiv i foreningslivet i Københavns Kommune har jeg ofte følt mig målløs over den mængde papirarbejde, der skal til for at stable selv de mindste arrangementer på benene. Vil du holde et kræmmermarked? Forbered dig på at søge tilladelse til alt fra telte til parkering. Har du brug for en ny børneattest til en fodboldtræner? Påregn fem dages ventetid og en proces, der mest af alt føles som et forsøg på at bryde ind i Fort Knox.
Derfor er det en lettelse at se, at regeringen nu vil tage kampen op mod det, de selv kalder ”regeltyranni”. Med otte konkrete forslag vil de gøre det lettere at være frivillig og sjovere at være med i en forening. For som kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger, handler det mindre om banker’s cigarkasseformularer og mere om at bruge tiden sammen med børnene på banen eller vennerne i bridgeklubben.
Et kig på forslagene
Forslagene inkluderer blandt andet lempelser af bygningsreglementet, enklere GDPR-regler og en ny digital platform til hurtigere behandling af børneattester. Det er højst tiltrængt! Bare tænk på, hvor ofte administrative byrder i dag dræner frivillige for tid og energi.
Tag bare min egen oplevelse: Da vores fodboldklub skulle arrangere en sommercup, krævede det så mange tilladelser, at vi næsten opgav undervejs. Vi skulle forhandle med kommunen om stadionbrug, med politiet om vejløb og med parkforvaltningen om brug af de grønne områder. Alt sammen for et arrangement, der mest af alt handlede om at give børnene en sjov dag.
Det stopper ikke her. Foreninger skal kunne åbne en bankkonto uden at blive udsat for de samme procedurer som internationale selskaber under mistanke for hvidvask. Og unge på 13-14 år skal have lov til at hjælpe til som assistenter – fordi deres engagement kan blive kimen til fremtidens frivillige.
Et frisk pust til foreningslivet
Regeringen vil indgå partnerskaber med aktører i foreningslivet for at sikre, at de rette regler fjernes. Det er en god begyndelse. Men det kræver, at alle parter holder fokus, og at de lovede forbedringer rent faktisk implementeres.
Hans Natorp, formand for Danmarks Idrætsforbund, rammer hovedet på sømmet, når han kalder bureaukrati en dræber for det frivillige engagement. Det samme gør sig gældende i København, hvor regeltyranniet ofte føles som en mur, der skal brydes ned med vilje og tålmodighed.
Lad os holde dem op på det!
Jeg bakker helhjertet op om regeringens initiativ og håber, det kan skabe den forandring, vi har ventet på. Men jeg deler også Peder Bisgaards skepsis: Det er ikke første gang, vi hører politiske løfter om at lette foreningslivets byrder. Denne gang skal vi holde dem op på det. For uden foreningslivet er Danmark ikke det samme. Vi har brug for ildsjælene, og de har brug for bedre vilkår.
Lad os sammen sørge for, at det frivillige engagement ikke drukner i papirbunker. Det er på tide, at vi lader foreningerne fokusere på det, de er bedst til: At skabe oplevelser, sammenhold og livsglæde for os alle.